Zdecydowana większość Polaków wprost nie potrafi żyć bez chleba. Jest to stały i nieodłączony element wszystkich śniadań i kolacji. To z niego przygotowuje się kanapki, czasem też tosty, po które zawsze chętnie sięgnie zarówno dorosły, jak i dziecko. Dobrze by jednak było, by chleb był nie tylko smaczny, ale również i wartościowy. Jak go zatem wybierać, aby nie sięgnąć po coś niezdrowego? Jaki chleb najzdrowszy i jaki warto jeść?
Chleby mogą być wypiekane albo na drożdżach, albo na zakwasie. W ostatnim czasie producenci najbardziej polubili się z tymi pierwszymi, bo są one łatwiejsze w przygotowaniu, gdyż wyraźnie skracając czas pieczenia. Ale to nie one będą najlepszym wyborem dla samego klienta piekarni. Ten powinien raczej skierować swoją uwagę na tradycyjne pieczywo przygotowywane na zakwasie i to bez chociażby minimalnego dodatku drożdży. Nie ma nawet większego znaczenia to, z jakiej mąki powstanie taki chleb. Liczy się wyłącznie to, by do jego produkcji nie użyto drożdży. A jaki chleb najzdrowszy dla dzieci? Także ten na zakwasie. Pieczywo tego rodzaju jest bezpieczne, wartościowe i zdrowe dosłownie dla każdego.
W procesie przygotowywania chleba na zakwasie bardzo ważne jest to, iż dochodzi do likwidacji nadmiaru kwasu fitynowego, którego w żywności należy unikać. Co prawda pojawia się on w wielu produktach spożywczych, ale nie jest niczym dobrym dla ludzkiego organizmu. Kwas fitynowy potrafi zaburzać wchłanianie witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku, magnezu oraz żelaza.